Melabur dalam Saham Perlombongan Emas: Petua Pelaburan Bijak

Sunday , 7, January 2024 Leave a comment

Dalam tahun-tahun ketidakstabilan kewangan kebelakangan ini, emas telah menjadi pelaburan yang hebat. Untuk meningkatkan kekayaan kewangan anda, bukannya membeli logam berharga anda boleh melabur dalam saham perlombongan emas. Semasa menilai pelombong, anda akan menemui beberapa perkara yang berguna.

Anda harus mempertimbangkan perkara berikut sebelum anda membuat keputusan perlombongan anda.

1). Sentiasa mempelbagaikan tentang emas. Ia adalah pepatah lama bahawa anda tidak sepatutnya mempunyai semua telur anda disumbat dalam satu telur. Adalah penting untuk memilih berbilang syarikat dan mempelbagaikan. Jika anda ingin melabur dalam perlombongan emas dengan serius, maka anda harus mempertimbangkan untuk melabur dalam kedua-dua pengeluar dan prospek. Melabur dalam syarikat perlombongan emas mungkin membawa beberapa risiko kewangan tetapi akan menghasilkan pulangan yang tinggi.

Pulangan pelaburan pengeluar emas mungkin sederhana. Firma perlombongan emas yang baik juga akan mempunyai pelbagai portfolio penerokaan, pengeluaran dan pembangunan. Adalah penting untuk mempunyai portfolio terpelbagai, yang meliputi semua risiko, tidak kira sama ada risiko itu sah, geopolitik atau alam sekitar. Kepelbagaian portfolio membantu mengurangkan risiko yang berkaitan dengan turun naik gred. Kualiti emas ini dinyatakan dalam gram setiap tan. Berkemungkinan besar gred emas akan berbeza bergantung pada tempat dan sedalam mana ia ditemui.

2). Perlombongan emas adalah pelaburan jangka panjang. Pengeluar emas mampu menjana pendapatan kerana mereka mendapatkan semula emas secara ekonomi. Untuk membandingkannya dengan penjelajah, bagaimanapun, bukanlah perbandingan yang adil. Pelabur harus memberi tumpuan kepada aspek kehidupan saya yang lebih baik, kerana pengeluar adalah kumpulan yang berasingan. Untuk menentukan jangka hayat lombong, anda membandingkan kadar pengeluaran dengan rizabnya.

Bayangkan apa yang akan berlaku kepada syarikat apabila rizabnya habis. Anda perlu mempertaruhkan pelaburan anda kerana perniagaan pengeluaran emas akan tidak wujud lagi. Bukti kelayakan pengilang dengan “Mine Life” yang panjang dan kukuh adalah penting untuk diperiksa. Hari ini, syarikat perlombongan terutamanya mengambil berat tentang umur panjang mereka. Apabila anda melabur dalam syarikat penerokaan, ia boleh membuktikan sebagai pelaburan yang bernilai.

3). Penerokaan berterusan oleh syarikat perlombongan akan memberi kelebihan kepada mereka. Kerana emas adalah mineral yang sangat jarang berlaku, mengekstrak rizab besar dari permukaan bumi menjadi semakin sukar. Untuk mencari simpanan emas terbaik, anda mesti meluangkan masa untuk meneliti dan menerokai kawasan anda. Jika anda membuat pelaburan dalam syarikat penerokaan emas, saham anda kekal selamat.

Berdasarkan faktor ini, anda harus memutuskan sama ada untuk melabur atau mengelakkan saham perlombongan emas tertentu. Oleh itu, anda boleh yakin bahawa pelaburan anda adalah selamat.

Please give us your valuable comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *